8

Milli Kültür Değerlerimiz Nelerdir?

Milli Kültürün Önemi

Milli kültür bir Milletin aynı kültürden oluşturduğu topluluk bilincidir. Milli kültür bir toplumu ayakta tutan en önemli etkendir. Milli kültür deyince öncelikle gerçekten sahip olduklarımızı gözden geçirmek doğru olacaktır. Kültürümüzün geçmişine dönüp baktığımız zaman, gördüğümüz nedir? Günümüzde geçmiş kültürümüzle ilgili nelere sahibiz? Bizlere atalarımızdan miras kalan ve gelenek olarak süregelen milli kültürlerimiz nelerdir ? Milli kültürün varlığının bilincinde olan halklar ve Milletler, her zaman başları dik ve söz hakkına sahip olarak hayatlarını sürdürebilirler. Milli kültür olmadan bir Millet varlığını devam ettiremez. Milletler öncelikli değer yargılarını birleştiren, bütünlük sağlayan en önemli etken milli kültürün varlığıdır. Milli bir kültüre sahip olmayan ve onun erdemini kavrayamayan topluluklar, her zaman kaybeder ve Milli değerleri olmadan yaşamaya devam ederler.

Milli Kültürlerimize Örnekler

Milli kültürlerimize verilebilecek örnekler kültür öğelerimizde gururla sergilenmektedir. Milli kültürlerimize verilecek örnekleri aktarmaya başlayalım. Mimari eserleri sanat eserleri, yiyecek ve içecekler, geleneksel kıyafetler, halk oyunları, edebi eserler ve inançlar olarak bir Milletin duruşunu sergilemektedir. Milli kültürlerimizi doğrudan yansıtan, dışarıdan bakıldığı zaman geleneksel bir varlığı yaşatan kültürler, her toplumda kendine has bir yaşam biçimi oluşturmaktadır. Yaşadığımız şehirlerin de kendilerine has kültür öğeleri oluşmuş ve gelişmekte olan yaşama rağmen, değişim göstermemektedir. Her şehrin yemeği, damak tadı, halk oyunlar ve tarihi eserleri de o şehrin ruhunu yansımaktadır. Zaten milli kültürün en önemli sonucu, toplumun ruhuna yansıması ve o ruhu yaşatmasıdır. Gelecek olan nesillere aktarılırken, değişen dünyada noktasından virgülüne değişmeden kültürel mirasın aynı kalmasıdır.

Milli Kültürün Özellikleri

Milli kültürün içinde yaşadığımız tarihi Coğrafya’nın her bakımdan geçmişten bugüne bizlere sunulan en kapsamlı armağanıdır. Milli kültürün varlığı gelenek, görenek, tarihin derinliklerinden gelen yapısıyla çok büyük bir zenginliktir. Anadolu bilinen en eski ve zengin kültürel zenginlikleri bağrında taşıyıp yaşatmaktadır. Doğum, düğün, sünnet, milli bayramlar, halk oyunları, müzik, Türk mutfağı, geleneksel sanatlarımız tüm bunlar çok büyük bir zenginliğin baş mimarisini oluşturan kaynaklarımızdır. Bu kaynakların biraz açalım ve sizlere daha geniş bilgiler vermeye çalışalım. Doğum Dünyanın her yerinde çok önemli sayılan yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Anadolu kültüründe de değişmeyen çok mutlu bir yenilik olarak yaşanmaya devam etmektedir. Milli Bayramlar aynı Milleri birbirine bağlayan çok gurur verici, kazanılan zaferleri kapsamaktadır. Her yıl coşkuyla kutlanan bayramlar büyük zaferlerin onurlu kutlamaları eşliğinde devam eder. Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi geçitler ve kutlamalar eşliğinde bir Milleti ayakta ve tek yürek kutlamaya davet eden eşsiz zafer kutlamalarıdır. Halk oyunları Milli Bayramlarda, düğünlerde, toplantılarda yöresel kıyafetlerle ve her yörenin ayrı havasına göre oynanmaktadır. Türk Mutfağı ise geleneksel Türk yemeklerinin varlığını temsil ederler. Her bölgenin damak tadına, coğrafi ve kültürel yapısına göre uygunluk göstermektedir. Türk mutfağında oluşan zenginlikler yiyecek ve içeceklerin nasıl hazırlandığı ve sunumuyla ilgili tat ve görsellik bakımından kendi zenginliğini yansıtmaktadır. Oldukça uzun ve geçmiş yıllar boyunca süregelen damak tatları, günümüze kadar gelerek mutfak kültürümüzü geniş bir çerçevede oluşturmaktadır. Geleneksel sanatlarımıza bakıldığı zaman çanak-çömlek, maden işçiliği, çinicilik, bakırcılık, deri işçiliği, müzik aletleri yapımı sayılabilecek sanat işçiliğini anlatmaktadır. Her birinde ayrı bir ruh ve geçmiş tarihin izlerini barındıran milli kültürlerimiz her bakımdan tarihi dokuyu anımsatmaktadır. Kuşaktan kuşağa aktarılan kültürlerimiz değerlerini arz etmeye devam edecektir.

Milli Kültür Öğeleri

Milli kültür dil, din, görüş, tarih, gelenek-görenek olarak öğeler bütünlüğü içinde varlığını devam ettirmektedir. Bir Milletin varlığını koruyup devam ettirmesi için, milli öğelerine bağlı kalması, kendine özgü düşünce, yasalar ve inancını ele almaktadır. Bir Milleti diğer Milletlerden ayıran en önemli duruştur. Milli öğeler ortak tutum ve davranışları meydana getiren yapı taşlarıdır. Geçmiş ve gelecek bakımından bir köprü vazifesi gören Milli Kültür öğeleri insanları birbirine görünmez iplerle bağlayan düğümlerdir. Farklı düşüncelere sahip olan kişileri aynı noktada buluşturan ve bu güce sahip tek varlık Milli Kültür öğeleridir. Bu nedenle Milli Kültürümüze yeterli derecede sahip çıkmak, gelecek olan nesillere de doğru aktarılmasını sağlayacaktır. Tıpkı geçmiş tarihlerden günümüze kadar gelen değerler gibi düşünmeliyiz.

milli_kültür_degerleri_nelerdir

 

 

 

Diğer arama sonuçları:

  • kültürel degerlerimiz
  • mıllı kültür
  • milli kültür öğelerimiz nelerdir
  • milli kültürlerimiz nelerdir örnekler
  • türk milli kültürünü yansıtan değerler
  • kültürel değerlerimiz nelerdir
  • milli kültür öğelerimiz nelerdir örnekler
  • milli değerlerimiz nelerdir
  • Milli kültür değerlerimiz
  • milli kultur örnekleri
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

8 Yorum

  1. Ben kültür ögemiz olan yemeğe örnek arıyordum lütfen öyle bir şeyler yazar mısınız lütfen.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir