0

Alzhemier Nedir ?

Bu yazımızda sizlere alzhemier nedir, alzhemier hakkında bilgi, alzhemier olan kişilere nasıl yaklaşılmalıdır konularında bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Alzhemier nedir ?

Alzhemier genellikle ilerleyen yaşlarda hafıza da zayıflama, yavaşlayan bellek, günlük yaşam da yapılması gereken aktiviteler de bozukluk, zihinsel değişiklikler ve unutkanlık belirtileri ile kendini göstermeye başlar. İlerleyici bir beyin hastalığı olan alzhemier hastalığı oldukça yaygın görülen hastalıklardan biridir. İlerleyen zamanlar da hareket ve yürüme de ciddi işlevsel bozukluklarla seyredecek zorlu bir süreçtir.

 

Alzhemir Hastalarıyla İletişim

Alzhemier hastalarının bir olayı veya durumu net bir şekilde anlatmaları mümkün değildir. Bu durum da ailelerin sabırlı olmaları ve günlük hayatlarını kolaylaştıracak şekilde zemin hazırlamaları gerekmektedir. Yaşlı hastalarla iletişimi kolaylaştıracak ve olumlu etkileyecek faktörleri unutmamak gerekiyor. Çünkü hastaların bu süreçte sosyal ortamlarının desteklenmesini sağlamak faydalı hususlardan biridir. Alzhemier bellek, yargı, karar ve algıda ciddi zayıflık gösterecektir. Bu konuda ailelerin yardım desteği almaları ve bilinçlenmeleri doğru olacaktır. Mümkünse evdeki eşyaların yeri dahi değiştirilmeden, onların alıştığı düzeni bozmamak gerekir. Konuşurken ses tonuna dikkat edilmeli, kesinlikle buyurgan ve dikte edici tavırlardan kaçınılmalıdır. Hastalarla iletişim kurulurken, onların göstermiş olduğu etkiler ve tepkiler ciddiyetle dikkate alınmalıdır. Çevreyle ilgili zor iletişim kurulan bir hastalık olduğu için, söyledikleri çevredeki insanlar tarafından yanlış algılanabilir. Burada hasta ile iletişim kurarken daha kısa kelimeler ve net bir ifade dili kullanılmalıdır.

alzhemier_nedir

Alzhemier Hastalığı Tedavisi

Alzhemier öncelikli olarak 60 yaş üstü kişilerde görülen demans çeşitlerinden biri olmaktadır. Hastalığın tedavisi olmamakla beraber, bu süreci en sancısız geçirmek için onlarla kurulan iletişime çok dikkat etmek gerekmektedir. Etkili, yumuşak, sakin, anlaşılır bir ses tonu hastanın güven duymasını beraberinde getirecektir. Onlara gülümseyerek, dokunarak etkileşim kurmak sağlıklı olacaktır. Mantıklı düşünme gibi beklentiler içerisine girmeden, her şeyin yolunda olduğunu onlara söyleyin. Hiçbir konuda ısrarcı olmamak, gerekirse birkaç dakika sonra yapması gereken olguları yineleyin. Gerekirse beden dilinizi kullanarak onlarla sözlü ve sözsüz iletişime geçin. Geçmişten bahsederek konuşmalarını sağlayın. Onların masum bir çocuktan farksız olduklarını unutmadan, gülen gözlerle ve şefkatle kucaklayın.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir