0

Kazanılmış Bağışıklık Nedir?

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara karşı koruyan en büyük savunma mekanizmasıdır. Yabancı organizmalara karşı vücudu korumaya alan, hastalıklarla savunma gücünü artıran bir sistemdir. Vücudun kendini savunması doğumdan itibaren başlar. Bu sisteme doğal bağışıklık sistemi denir. Fakat doğum da olmayan ve ilerleyen süreçlerde vücudun çeşitli etkenlere karşı özel üretilen antikorlar aracılığıyla kazanılmıştır. Bu da kazanılmış bağışıklık sistemi olarak vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Aktif ve pasif kazanılmış bağışıklık olarak sisteme yardımcı olmaktadır. Vücudun savunma dengesini düzenleyen, olabilecek saldırılara karşı vücudu koruyacaktır.

kazanilan_bagisiklik_nedir

Aktif bağışıklık hastalık geçirmek, aşı ve sağlıklı iken antikor üretmekle oluşmaktadır.

Aşı bağışıklık sisteminin yapay yollarla geliştirilmesidir. Aşı tedavi değil oluşabilecek hastalıklara karşı önlem almaktır. Zayıflamış olan mikrop ve toksinleri bulunan laboratuarlarda üretilmektedir. Sağlıklı insanlar hastalıklara karşı önlem teşkil edecektir.

Hastalık ile kazanılan bağışıklık hastalık mikrobu vücuda girdiği zaman vücut mikrobun yarattığı toksine karşı antitoksin oluşturarak hastalığı yenmemizi sağlar. Hastalık iyileştiği zaman hastalığın mikrobuna karşı oluşturulan antikor fazlası, bu hastalığın mikrobunu etkisiz hale getirir. Tifo ve kabakulak bu hastalıklar arasındadır. Kabakulak ömür boyu, tifo ise 1 seneden önce bu hastalığa yakalanmazlar.

Hastalık olmadan kazanılan bağışıklık henüz sağlıklı iken hastalığın mikrobu vücudumuza girdiği zaman akyuvarlar hastalığın mikrobunun toksinine karşı antitoksin yaratarak hastalığa karşı güçlü duruma gelmemizi sağlar. Kanda üretilmiş olan antikorların fazlası kalarak aynı hastalığın mikrobunu izole eder.

Pasif bağışıklık

Pasif bağışıklık serum ve ilaçla müdahale edilen, tedavi amacıyla entegre edilen bağışıklık sistemidir. Antikoru dışarıdan alma gerçeğine dayanmaktadır.

 

Diğer arama sonuçları:

  • bağışıklık kazanmak
  • kazanılmış bağışıklık
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir