AIDS nedir
Aıds nedir ? Aıds neden olur ve tedavisi var mıdır? 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında bilinci geliştirmek, hastalığın yaygınlaşmaması için çalışmalar yapılmaktadır. Toplum bu konuda nasıl bilinçli olabilir ve bu bilinç nasıl geliştirilebilir? Aıds hangi haller dahilinde bulaşır, bu konu hakkında bilinmesi gereken unsurlar nelerdir? Bağışıklık yetmezliği sendromu olan Aıds HİV virüsünün vücuda girmesidir. Bu virüs vücuda girdiği andan itibaren hastalığa karşı savunma gösteren mekanizmayı, yani bağışıklık sistemini devre dışı bırakır. Bir çok hastalığa yakalanma riski maksimum seviyeye ulaşır ve nezleye bile dayanma gücü sıfıra düşer. Erkek ve kadında aynı oranda görülebilen Aıds 35 milyondan fazla kişide görülmüştür. Her yıl bu hastalığa yenik düşenlerin sayısı yükselişe geçmiştir. Bu nedenle hastalığa karşı duyarlılığın artması, korunma yöntemleriyle ilgili geliştirilmesi gereken bilinç düzeyi vardır. HİV virüsü maalesef vücuda girdiği andan itibaren belirti vermemektedir. Sadece yapılan kan testleri sonucunda hastalık kendini gösterecektir. Kişiler bu süre dahilinde, hastalığı bulaştırabilir, hızlıca yayabilirler. Bu da AIDS hastalığına sahip olan kişilerin sonu ölümle biten çizgiye taşınmalarına ivme kazandırır. İlk olarak 1930′ lu yıllarda Batı Afrika’ da görülen HİV virüsü, orada yaşayan bir şempanze türünde görülüyor. Hayvanlardan insanlara geçen virüs oldukça tehlikeli sonuçları beraberinde getiriyor. Ülkemizde ise 1985 yılında kendini göstermeye başlamıştır.
AIDS nasıl bulaşır
Aıds kan yoluyla bulaşan bir hastalık olup aynı zamanda korunmasız cinsel ilişkiyle de bulaşabilmektedir. Hamilelik sürecinde HİV virüsü taşıyan anneden bebeğine geçecek, gebelik veya doğum sürecinde bulaşacaktır. Kan teması ile de sağlıklı kişiye geçen HİV virüsü yaşam kalitesini oldukça düşürecektir.
AIDS belirtileri
AIDS virüsü vücuda girdiği ilk andan belirti ve bulgu vermeyecektir. 10 yıl gibi bir sürecin sonunda kendini göstermeye başlayacaktır. Kuluçka dönemi tam olarak kesinleşmese de 10 yıl sonra bulgular vermeye başlayacaktır. ELİSA testi yöntemi ile dikkatli bir şekilde virüsün varlığı tanımlanır. Fakat vücutta bazı olumsuz vakaların yaşanması söz konusudur. Bunlar iştah kaybı, aşırı kilo kaybı, ateş, kronik ishal, öksürük, gece terlemeleri ve lenf bezlerinde büyüme gibi bulgular belirgin olmaya başlayacaktır. Bağışıklık sistemi oldukça zayıflayacak, savunma mekanizması minimum seviyeye ulaşacaktır.
AIDS tedavisi
AIDS tedavisi tam olarak kesinlik kazanmamıştır. Hastalık virüsünden korumak için geliştirilen bir aşı da henüz araştırma aşamasındadır. Fakat ilaçlar ile hastalığa maruz kalan kişilerin yaşam kaliteleri yükselmiş ve daha rahat bir hayat yaşamaları desteklenmektedir. Bu konuda öncelikli olarak önlem alınarak yaşanması, hastalığa yakalanma ve yayılma riski azaltılmalıdır. Bu konuda 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamı dahilinde yapılan konferanslara dikkat çekilmeli, gizli kalmış bilgiler gün yüzüne çıkmalıdır.