0

Bibliyoterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bibliyoterapi doğru zamanda yapılan kitap tedavisidir. Kişinin doğru zamanda doğru kaynak kitabıyla buluşmasıdır. Bireylerin çoğu zaman, duyguları ifade etmedeki yetersizliğinin göz önüne alınarak doğru kaynak kitaplarıyla buluşarak tedavi edilmesidir. Bibliyoterapi uygulama terapisi ilk olarak 1916 yılında Samuel Crothers tarafından terapi tekniği ile uygulanmaya başlamıştır. Kişileri çözüme götüren, tamamen çözüm odaklı yapılan bir çalışmadır.  Kişilerin o an itibariyle sorunlarını göz önüne almasıyla çözüm sürecine doğru bir başlangıç noktasından giriş yapılmaktadır. Bazen çözümsüz sandığımız sancılı döngülerin doğru zamanda hissedilen noktadan başlayarak, sorunlar kökünden çözüme kavuşulabilmektedir.

 

Bibliyoterapinin amacı nedir

Bibliyoterapide amaç kişilerin yaşadıkları her ne ise, bu konuda yalnız olmadıklarını hatırlatmak, bir çok kişinin aynı veya benzer sorunlarla karşılaştığı gerçeğini direk olarak anlatmaktır. Yaşanılan ve dayatılan sorunlarda kişilerin yaratıcı güçlerinin devreye girmesini ve farklı çözüm yollarıyla sorun sistemini devreden çıkarmaktır. Çözüme gidilecek yollar sabit değil, farklı yollarla çözülmesi zor gelen sorunların üstesinden gelebilmeyi öğrenmektir. Hayatta sizin dışınızda var olan ve yaşayan bir dünya var, siz o dünyada hak ettiğiniz şekilde yaşayabilme ortamını kendiniz için hazırlamalısınız. Doğru bir benlik kavramı gelişmesi konusunda duyarlılığınızı açabilmenize rehber olacaktır. Sorunlarınızı doğru ifade edebilme, konuları saptırmadan özgün ve özgür iradeyle tartışabilme yeteneğinizi geliştirmek. En önemlisi kişilerin kendilerini doğru tanıyabilmesi, bu konudaki yorumlama gücünü geliştirebilmesidir.

bibliyoterapi_nedir

Bibliyoterapi tedavisi

Bibliyoterapi de durum, duygu ve düşünce halleri göz önünde bulundurulup doğru zamanda sunulan kitap ve DVD şeklinde tedavi alternatifleri geliştirilmiştir. Tüm algıları geliştirecek, bireylerin öncelikle kendilerini tanımaları sağlanacaktır. Kişilerin durumuna göre kitap seçimi ilk aşamadır. Seçilen kitap kişilerin yaş, okuma ve algı seviyesine göre seçilmelidir. Derinliklerde var olan içsel tutumun yansıtılabileceği kitap doğru bir model olacaktır. Hazırlık, kitap seçimi ve uygulama sırasıyla tedaviye başlanmış olacaktır. Gelişim psikoloji alanında oldukça deneyimli uzmanlar tarafından, kişilerin içsel dünyası anlaşılır şekilde bilinmelidir. Öncelikle sorunlar belirlenmeli, sonrasında doğru adımlarla çözüme doğru yaklaşılmalıdır. Uygun kitap seçiminden sonra ise uygulama aşaması başlamış olur. Sunulan kitapta kişiler kendileri ve kahramanlar arasında benzer köprüler kurarak, düşünceler sorulan sorularla karşılıklı sohbet ortamında açığa çıkmaya başlar. Duygular kahraman üzerinden anlatılabilmektedir. Kendine doğru çözüm yolları arayan bireyler herhangi bir şekilde duygularını saptırmadan, içsel dünyasında yaşadığı anlamlandıramadığı duyguları cömertçe açığa çıkarmaya başlar. Kendini doğru tanımanın özgüveni ile duygularına sahip çıkmaya başlar. Arınmışlık ve dinginlik ortamında rahatlama yaşanır. Yaşadığı onarılması zor olarak gördüğü duygu durumlarına dokunarak, onları tedavi etmeye başlar. Bibliyoterapi kişilerin içsel dünyasına dokunarak, barınmaya çalışan, huzursuzluk veren saklı duyguları  profesyonelce ortaya çıkarmaktadır.

 

 

Diğer arama sonuçları:

  • bibliyoterapi
  • bibliyoterapi örnekleri
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir