Dünyamızın yapısı farklı özelliklere sahiptir. Yer kabuğunun yapısını oluşturan kayalar ve taşlara kayaç denmektedir. Kayaçlar toprağa göre daha sert ve sağlam olmaktadır. Kayaçlar karaları oluşturmaktadır. Magmadan gelen lavların soğuyup katılaşmasıyla oluşmaktadır. Yağmur, rüzgar, akarsu ve başka bir çok etkenle ufalanıp uzun yıllar boyunca toprakları oluştururlar. Kayaç-kaya-taş-çakıl-kum olarak büyük ve sert kitlelerden küçülüp ufalanırlar. Kayaçlardan elde edilen taşlar binlerce yıl önce bazı araç gereçlerin yapımında kullanılırdı. Çekiç, mızrak, balta, tabak gibi gereçler kullanılan araçlar arasındadır.Günümüzde ise binaların yapımında, yolların ve köprülrin yapımında kullanılmaktadır.
Kayaçlara daha başka özellikler kazandıran yapılara ise mineral diyoruz. Taşlar bir veya birden fazla mineralden meydana gelebilir. Aynı mineralden oluşan taşlar ise tek renklidir. Madenlerin ekonomik olarak özel bir yeri vardır. Bilindiği gibi madenlere ulaşabilmek için yerin altına girmek gerekmektedir. Ayrıca cıva, ham petrol dışında tüm mineraller de katı olmaktadır. Minerallerin gündelik hayatımızda farklı alanlarda kullanılması onu daha önemli kılmaktadır. Süs eşyaları, tencere, tava, ilaçlarda ve daha bir çok kullanım alanında mineraller büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde sahip olunan madenlerin en önemlileri yer altı kaynakları olmaktadır. Kömür, demir, bakır, krom, alüminyum, bor, cıva, fosfor bu değerli madenler arasındadır. Mineraller doğada bulunurlar, yapay olarak elde edilmezler. Madenlerin bir çoğu topraktan çıktığı haliyle kullanılmazlar. Saflaştırlır, işlenir ve kullanılacak çeşitli araç ve gereçlere dönüştürülmeye başlarlar.