Bir toplumu çağdaş uygarlıklar seviyesine taşımak için yapılan yeniliklere inkılap denilmektedir. Toplumu daha iyi bir seviyeye ulaştıran Mustafa Kemal Atatürk, Türk halkının ihtiyaçlarına dayanarak yenilikler yapmıştır. Atatürk kurmuş olduğu Devletin bağımsız ve çağdaş olabilmesi için bazı ilkeler ortaya koymuştur.
Atatürk İlkeleri
Cumhuriyetçilik
Milliyetçilik
Halkçılık
Devletçilik
Laiklik
İnkılapçılık olmaktadır.
Atatürk ilkelerinin ortak özellikleri öncelikle Türk Ulusunun gereksinimleri üzerine ortaya çıkmıştır. İlkeler mantığa ve akla uygun olarak hazırlanmıştır. Bütündür ve birbirinden ayrılmazlar. Ayrıca baskı ve zorlama olmamaktadır.
Atatürk ilkelerinin dayanmış olduğu temel esaslar, Vatan ve Millet sevgisi, Milli kültürün geliştirilmesi, Milli birlik ve beraberlik, Ülke bütünlüğü, Milli tarih bilinci, Milli dil, Egemenliğin Millette olması, Barışçılık ve akılcılık olarak belirtilmelidir.
Atatürk İnkılapları
1 Kasım 1922 Saltanatın kaldırılması
29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilan edilmesi
3 Mart 1924 Halifeliğin kaldırılması
25 Kasım 1925 Kılık kıyafette yenilik ( şapka inkılabı)
1 Ocak 1926 Takvim, saat ve ölçülerde yenilik
21 Haziran 1934 Soyadı yasasının kabulü
13 Ekim 1923 yılında Ankara Başkent olmuştur
1 Kasım 1928 Yeni Türk alfabesinin kabulü
Ayrıca Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda Eğitimi çağdaş bir hale getirmek için 3 Mart 1924′ de Tevhid-i Tedrisat ( Öğretim Birliği) kanunu kabul edilmiştir. Mustafa Kemal gerçek zaferin eğitim ve öğretimle olacağını biliyordu.
Ekonomik alanda gelişmemizin sağlanması için 1923 yılında İzmir’ de İzmir iktisat kongresi toplanarak ulusal ekonomi ilkesi belirlenmiştir. 1926 yılında çıkarılan kabotaj kanunu ile denizlerimizde gemi işletme hakkı Türk vatandaşlarına verilmiştir.
Diğer arama sonuçları:
- atatürk inkılapları nelerdir
- ataturkun inkilaplari
Saçma
Aynen öyle