3

Dünyanın Yapısı Nasıldır?

Dünya güneş sisteminden oluşmuştur ve sekiz gezegenden biridir. Dünyamız güneşe yakınlık bakımdan 3. gezegendir. Dünyamız güneşin ve kendi etrafında dönerek hareket etmektedir. Alttan ve üstten hafif basık ve ortasından şişkin bir küre şeklinde olduğu kanıtlanmış bir bilgidir. Dünyamız çok eski çağlarda düz bir tabak şeklinde ve hareketsiz olduğu bilinmekteydi. Güneş’ in ise Dünya’ nın etrafından döndüğü sanılıyordu. Dünya’ nın yuvarlak olduğunu ise ilk ortaya çıkaran M.Ö 6. Yüzyılda eski Yunan bilgini Pisagor olmuştur. Dünyanın şeklini bir çok bilim insanı araştırmış ve sadece Pisagor yuvarlak olduğunu belirtmiş olan ilk kişi olmuştur. Kristof Kolomb ise Dünya’ nın yuvarlak olduğu olmasıyla daima Batıya doğru gidilerek Hindistan’ a ulaşılabileceği yönünde fikir sunmuştur. Yapmış olduğu yolculuk sonunda Amerika kıtasını keşfetmiştir. Gelişen çağ ve teknolojiyle birlikte astronotların ve yapay uyduların çekmiş oldukları fotoğraflar sayesinde Dünya’ nın yuvarlak olduğu kesin olarak kanıtlanmıştır.

 

Dünyanın küreye benzediğinin kanıtlarından biri ise, denize bakıldığında uzakta olan ve yaklaşmakta olan bir geminin öncelikle dumanını, sonra bacasını, sonrasın da ise gövdesini görmeyen başlarız.

Dünyamızın katmanları

Dünya iç içe katmanlardan oluşmaktadır. Hava küre, su küre, taş küredir.

Hava küre uzay boşluğuna kadar Dünya’ yı saran ve gaz tabakasının bulunduğu katmandır. Diğer ismiyle atmosfer olarak da adlandırılmaktadır. Şayet atmosfer olmasaydı Dünyamız oldukça soğuk olur ve yaşanamayacak bir yer haline gelirdi. Uzaydan inen taşlar ise yeryüzüne ciddi zararlar verirlerdir. Gözle görülmeyen hava küre toz ve su buharları barındırmaktadır. Tüm hava olayları bu katmanda gerçekleşmektedir.

 

Su küre ile Dünya’ nın %70′ i sularla kaplıdır. Dünyamızda bulunan denizler, okyanuslar, akarsular, göller ve yerlatı suları su küreyi oluşturmaktadır. Dünya’ nın dörtte üçü sularla kaplı olduğu için, uzaydan bakıldığı zaman mavi görülmektedir. Canlılar için su kürenin önemi çok büyüktür ve bir çok canlı su kürenin içinde yaşarlar. Etrafı suyla çevrilmiş olan kara parçalarına kıta diyoruz. Dünyamızda en çok su okyanusta bulunmaktadır. Denizlerin ve okyanusların suyu tuzlu olmaktadır. Fakat göller ve akarsuların suyu tatlıdır.

 

Taş küre Canlıların üzerinde yaşadığı, ( yani bizlerin) bulunduğu katmana taş küre denir. Taş küreyi ise ovalar, kıtalar, dağlar, tepeler, deniz tabanları oluşturmaktadır. Kayaçlar ve topraklardan meydana gelmektedir. İncelendiği zaman diğer katmanlardan daha ince bir yapıya sahiptir. Karalar yer kabuğunun ¼’ ünü oluşturmaktadır.

Dünyanın gözlemlenemeyen katmanları da vardır. Bunlar ateş küre ve ağır küre ( çekirdek) dir.dünyanin_yapisi_nasildir

Diğer arama sonuçları:

  • dünyanın yapısı
  • dünyamızın yapısı
  • dünyanın yapısı nasildir
  • dunya yapisi
  • dünyanın yapısı ve katmanları
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

3 Yorum

  1. Sitedeki bilgileri biraz daha geniş kapsamlı anlatırsanız daha iyi olacağı kanaatindeyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir