Kripto Para Nedir?
Son yıllarda yatırımcıların ve finans profesyonellerinin ilgi alanına giren kripto para birimleri, bazıları için riskli, bazıları için karlı. Farklı görüşlerle sunulan dijital para birimleri merkez bankaları, hükümetler ve büyük şirketlerin ilgisini çekiyor. Kripto para birimleri, özellikle Bitcoin, küçük yatırımcılar için de ilgi çekicidir.
Temassız ödemelerin öne çıktığı günümüz koşullarında, ülkelerin ekonomik durumundan etkilenmeyen, herhangi bir merkez bankasına bağlı olmadıkları için kripto para birimleri finans dünyasının gündeminde. Piyasada 1.200’ün üzerinde kripto para birimi olduğu biliniyor. Dünyada ve Türkiye’de birçok kripto para borsası aktif olarak işlem görüyor.
Araştırmalar, Türkiye’deki nüfusun ‘sinin bir kripto para birimi hesabı açtığını veya bunun için eğitim aldıklarını gösteriyor. Türkiye’de kripto para sektörünün yüksek büyüme oranı ortaya çıktı ve kripto para birimlerine olan ilginin artmasıyla sonuçlandı.
Kriptoloji Nedir?
Sisteme göre veri (metin, numara veya mesaj) şifreleme, güvenli ortamda aktarım ve bu şifreleme sisteminin geçiş halindeyken deşifre edilerek veri paylaşımı olarak da tanımlanabilir.
Kripto Para Aslında Ne?
Açık anahtarlı kriptografi kullanan kripto kripto para birimleri, doğru kişiler dışında kimsenin çözemeyeceği dijital bir çerçevede varlıklarını sürdürürler. Bu bağlamda, kripto teknolojisini kullanan ve geleneksel para birimlerine alternatif olan bir değişim aracı olarak kripto para nedir? sorusuna cevap verebiliriz.
Kripto para birimlerinin teknik temelleri, Amerikalı kriptograf David Chaum’un tamamen yeni bir algoritma icat ettiği 1980’lerin başlarına kadar uzanıyor. Blockchain sistemi, en modern kripto para birimlerinin temelidir. Özel çevrimiçi pazarlarda diğer para birimleri ile değiştirilebilen kripto para birimlerinin değeri, kullanıcı faaliyetlerine bağlı olarak değişir.
Kripto Para Neden Tercih Ediliyor?
2000 yılı sonunda ortaya çıkan kripto para birimleri, 2014 yılından bu yana hem sıradan vatandaşların hem de iş adamlarının dikkatini çekiyor. İşlemleri kısa sürede işleme yeteneği, düşük işlem ücreti veya sıfır işlem, merkezi bir otoriteden bağımsızlık, ödeme bilgilerinin çalınamaması ve yeterli bilgi işlem gücü olması durumunda yeni kripto para birimleri, finans otoriteleri için özellikle çekici kılıyor.
Bitcoin, kripto para ekosisteminde öne çıkıyor. BTC kısaltmasıyla kullanılan bitcoin, toplam kripto para piyasasının yüzde 64,8’ini oluşturuyor. Veriler, Bitcoin kullanıcılarının yüzde 87,72’sinin erkek olduğunu gösteriyor. Yazılım geliştiriciler ve teknoloji dünyasını yakından takip edenler, kripto parayı bir yatırım aracı olarak görüyor. Yaş itibariyle 25 ile 34 yaş arasındaki kişilerin kripto para topluluğunun yüzde 46’sını oluşturduğu biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en fazla sayıda blok zinciri ve kripto para birimi başlangıcına sahiptir.
Bitcoin Nedir?
2008 krizinin ardından, Satoshi Nakamato adlı bir kişi veya kişiler, kapsamlı bir elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin hakkında teknik makaleler yayınladı. Bu şekilde Bitcoin, merkezi olmayan, üçüncül, kurcalamaya dayanıklı bir kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık bir ağ olarak faaliyete geçti. Daha sonra Bitcoin, ilk başarılı kripto para birimi olarak “birinci nesil blok zinciri” olarak adlandırıldı.
Dağınık yapısı sayesinde çok kısa sürede günümüz finansal sisteminin arka planına yükseldi. Bitcoin ağına giren işlemleri takip etmek mümkün olsa da işlemi kimin yaptığını belirlemek imkansızdır. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapıları nedeniyle geri alınamaz ve değiştirilemez.
Bitcoin’in Kaynağı Nereden Geliyor?
Bitcoin herhangi bir devlet veya merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel madeni paralarda olduğu gibi karşılığında altın gibi değerli metal yoktur. Fiziksel bir parasal değer değildir. Bitcoin, tamamen sanal olarak üretilen ve matematiksel bir formüle dayalı bir sistemdir. Bu matematik formülü herkese açıktır ve bu sisteme herkes katılabilir. Bitcoin madenciliği sistemine dahil olan herkes sistemin güvenliğini güçlendirir.
Kripto Paralar Ne Kadar Güvenli?
Kripto para birimleri güvenlidir çünkü tamamen teknoloji tabanlı bir şifreleme sistemiyle var olurlar. Ancak aynı nedenlerden dolayı bazı riskler vardır. Buna göre; Madenleriniz, yani kripto para birimleriniz, çıkarılmış ve bilgisayarlarda bulunmuşsa, sanal bir cüzdanda toplanmazsa, bilgisayar arızası durumunda imha edilebilir. Yine, bilgisayarlarla ilgili diğer bir yaygın sorun, saldırıya uğrayabilmeleridir. Kripto para birimleri, bir milyar dolarlık işlem değeri nedeniyle saldırıya uğrayabilir. Bununla birlikte, bu bilgisayar korsanlığı saldırılarının her türlü teknolojik ortam için bir tehdit oluşturduğunu hatırlamakta fayda var.
Kripto Para Borsası
Birçok kripto para birimi, zaman içinde daha az üretmek üzere tasarlanmıştır. Piyasa değerleri böyle yükselir. Bu, ülkelerin ulusal para birimlerinden farklı bir sistemdir. Devlet herhangi bir zamanda özel koşullarda daha fazla para basabileceği için enflasyon artabilir. Bunu daha spesifik bir şekilde açıklamak gerekirse Bitcoin pazarında 21 milyon birimin üzerinde üretim yapılmayacağı biliniyor. Farklı kripto para türlerinin varlığına rağmen, bu kripto paraların çoğu iki protokolden biri kullanılarak oluşturulur; POW veya PoS.
Tüm kripto para birimleri, bilgisayarlarının veya ASIC makinelerinin para işlemlerini onaylamasına ve işlemesine izin vermek için kendilerini hazırlayan kripto para madencileri tarafından barındırılır.
Kripto Para Yasal Mı?
Kripto para birimleri İzlanda ve Vietnam dışında birçok ülkede yasaldır, ancak düzenleme ve kısıtlamalardan muaf değildir. Çin, finans kurumlarının Bitcoin’i kontrol etmesi gerektiğini söylese de, Rusya bu madeni paraların yasal olduğunu söylese de, Rus rublesi dışında herhangi bir para biriminin ticaretini yasakladı.
Kripto Para Ne Amaçla Kullanılır?
Kripto paraların birçok kullanımı vardır. Elinizde bir miktar kripto para birimi paranız varsa, kripto paranızı alım satım yaparak veya takas yaparak bir yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz. Ek olarak, çevrimiçi veya mağazalarda alışveriş yapmayı bildiğimiz para olarak kripto para birimlerini kullanabilirsiniz.
Kripto para birimlerinin en popüler kullanım alanı ve üretim amacı para transferi fonksiyonudur. Bankalar ve aracılar tarafından alınan yüksek komisyon veya kargo ücreti ödemeden herhangi bir alıcıya yurtdışına kolayca para gönderebilirsiniz.
Ayrıca Bitcoin’in kullandığı teknoloji olan Blockchain ile finans dışındaki alanlarda da kullanılması planlanıyor. Bu anlamda sağlık, kültür, bilim, sanat gibi alanlarda değer yaratan ve hayatı kolaylaştıran uygulamalar Blockchain teknolojisi sayesinde pazarda yerini alabiliyor.
Kripto Para Borsasında Nasıl İşlem Yapılır?
Kripto para birimlerinin mantığı, diğer herhangi bir yatırım aracı gibi ele alınabilir. Fiyat düştüğünde satın alınır ve fiyat çıktığında satılır. Bu şekilde para kazanabilirsiniz. Bitcoin ve Altcoins gibi kripto para birimleriyle ilgilenen birçok tüketici, diğer borsalardan farklı olarak 7/24 açık borsalarda para kazanabilir.
Borsalarda işlem yapmak için önce değişim sitesine üye olmalısınız. Daha sonra kripto paranız varsa bu web sitesinde açılan hesabınıza aktarabilir ve işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Kripto paranız yoksa bir değişim sitesine para (TL, Dolar veya Euro) aktarabilir ve ardından siteden sipariş vererek bu parayı kripto para birimleri ile takas edebilirsiniz. Değişim sürecinde değişim hizmeti yani aracı kurum sizden hiçbir şekilde kripto para satmaz veya satın almaz, değişim sadece kullanıcılar arasında gerçekleşir.