Herhangi bir sanayide bir maddenin işlenerek kullanılır hale gelmesiyle alakalı bilgiye ve sürece teknoloji denilmektedir. Sürecin sonunda üretilmiş olan mallara is teknolojik ürün denmektedir. Kalkınmış olan toplumlar tamamen bilgi kaynaklı olmuşlardır. Teknolojik ürünler hayatımızı kolaylaştırmakta ve her alanda kullanılmaktadır. Günümüzde eğitimden sağlığa, iletişimden ulaşıma kadar her alanda teknolojinin getirdiği kolaylıklardan faydalanabilmekteyiz. Evimizde kolayca kullandığımız, işimizi ve hayatınızı daha pratik hale getiren çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, fırın, buzdolabı, televizyon ve bilgisayar olarak örnek verebiliriz. İletişimde internet ve cep telefonu getirilerinden faydalanmakta olup, hayatımızın vazgeçilmez parçası olmuştur.
Teknolojinin faydaları
Teknoloji hayatımızın büyük bir bölümüne kolaylık pratik hareket etme yetisi kazandırmıştır. İnsanlara ulaşım kolaylığı da getiren teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi sayesinde atlarla ve yürüyerek gidilen yollar haftalar ve aylar alabilmekteydi. Günümüzde ise ulaşım araçları sayesinde, mesafeler olağanüstü bir kolaylık ile kısalmıştır. Kısa sürelerde gidilecek yerlere ulaşma imkanımız oluyor. Hayatımız daha konforlu, güvenli ve hızlı bir hale gelmiştir. Fakat teknolojiyi de amaca uygun ve yerinde kullanmak gerekmektedir. Aksi halde zararlarını da görmek mümkündür. Günümüzde haberleşme için kullanılan ürünler oldukça gelişmiştir. Eski zamanlarda haberleşme oldukça zor bir iletişim ağına sahipti. Ateş, duman, insan ve atlı posta arabaları haberleşmenin zorluklarını anlatır nitelik taşımaktadır. Fakat günümüzde gazete, internet, televizyon ve telefon sayesinde oldukça hızlı haberleşmek mümkün olmaktadır.
Teknolojinin zararları
Teknolojinin oluşması ile birlikte insanların kolay olana alışması hız kazanmıştır. Hazıra alışan bireyler, daha da tüketici konumuna gelmiştir. Çevresel kirliliğe de yol açmış, küresel ısınmaya hız kazanmıştır. Yanlış kullanıldığı zaman kendimize, çevremize ve başkalarına da zarar verebiliriz. Elektrikli ev aletleri amacının dışında, kontrolsüz ve dikkatsiz kullanıldığında kazalara ve olumsuzluklara yol açabilmektedir. İletişim konusunda hayatınızın bir parçası haline gelen internet, uzun süreli kullanımlar da alışkanlığa yol açarak, göz ve beyin hücrelerine zararlar vermektedir. İnsan ilişkilerinde de azalmaya yol açan aşırı kullanım tüm vücut fonksiyonlarına zarar verebilir. Cep telefonu ile kontrolsüz ve uzun süreli konuşmak işitme bozukluğuna ve beyin hasarlarına yol açabilir.
Diğer arama sonuçları:
- teknolojinin yararları ve zararları
- teknolojının faydaları ve zararları
- teknoloji nedir
- teknoloji yararları ve zararları
- teknolojik ürünlerin yararları ve zararları nelerdir
- teknolojinin yararları
Mükemmel bir makale teşekkürler