1

Yön Nedir? Yönümüzü Nasıl Buluruz?

Yönümüzü bulunduğumuz noktadan itibaren yerin bulunduğu taraftır. Yönleri güneşin doğuşuna ve batışına göre belirleyebiliriz. Bulunduğumuz yeri, şehrimizi, yurdumuzu ve başka Ülkelerin yerini belirlerken de kullanırız. Yönler iki bölümde incelenir. Bunlar ana yönler-ara yönlerdir. Yönler Doğu, Batı, Kuzey ve Güneydir. Ara yönler ise Kuzeybatı, Kuzeydoğu, Güneydoğu ve Güneybatıdır.

Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir?

Yönümüzü bulmak için farklı araç-gereçlere ihtiyaç duyarız. Faydalandığımız yöntemler güneş, pusula, cami minareleri, saat, karınca yuvaları, çubuk, kutup yıldızıdır.

Güneş: Özellikle sabah saatlerine sağ kolumuzu güneşin doğduğu yöne yani doğuya doğru gelecek şekilde açalım. Sağımız doğu, solumuz batı, arkamız güneş, önümüz ile kuzey olacaktır. Özellikle 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gece ve gündüz uzunlukları eşit olduğu için doğru sonuç verecektir.

Pusula: Pusulanın ortasında sağa ve sola hareket eden bir ibre bulunmaktadır. İbrenin koyu renkli ucu devamlı kuzeyi göstermektedir. Bu sayede ana ve ara yönleri bulmak da hiç zor olmayacaktır. Pusula en kolay ve her durumda yönümüzü bulmamızı sağlayan yöntemlerden biridir. M.S 1000 yılında Çinliler tarafından bulunmuştur. Pusulayı doğru kullanmakta çok önemlidir. Yatay tutulmalı ve çevresinde etkilenmemesi için demir için araçların bulunmaması gerekmektedir.

Cami minareleri: Yön bulma yöntemlerinden biri de cami minareleridir. Minarenin şerefelerindeki kapılar daima güneyi gösterir. Güneyi bulmuş olmak, diğer yönleri de bulmaya yardımcı olacaktır.

Saat: Saatimizi akrep güneşi gösterecek şekilde yere parallel getirelim. Akrep ile 12 rakamının tam ortasından geçen doğru güneyi gösterecektir.
Karınca yuvaları: Karıncalar da yönümüzü bulmamız için adeta bize yardımcı olurlar. Yuvalarından çıkarmış oldukları toprağı, yuvanın ağzının kuzeyine toplarlar. Yuvanın ağzı ise güneye bakar.

Çubuk: Bahçemize 1 metre uzunluğunda çubuk dikip, gölgenin en kısa olduğu ogle vaktindeki yönünün kuzeyi gösterdiğinizi anlayabiliriz. Yüzümüzü kuzaye dönersek arkamız, güney, sağımız doğu, solumuz ise batı olacaktır. Çubukla yön bulmak için gölge sabah ve akşam en uzun, öğlen vakti en kısa olmaktadır.

Kutup yıldızı: Kutup yıldızıyla yönümüzü bulmak için bulutsuz gecelerden faydalanabiliriz. Kutu yıldızı daima kuzayi göstereceği için, demirkazık da denilmektedir. Kutup yıldızı ile kuzay yönümüzü bulduktan sonra arkamız güney, sağımız doğu ve solumuz batı olacaktır.

yon_nedir_nasil_bulunur

Diğer arama sonuçları:

  • yönümüzü nasıl buluruz
  • yön pusulası
  • kuzey güney doğu batı yönleri nasıl bulunur
  • pusula yönleri
  • yönlerimizi nasıl buluruz
  • yönler nasıl bulunur
  • yönleri nasıl buluruz
  • doğu batı kuzey güney
  • yön nasıl bulunur
  • Yön nedir
Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir