İş güvenliği uzmanı, son yılların oldukça ivme kazanan ve yükselmeye devam eden mesleklerinden birisidir. Bu nedenle ilginin ve popülerliğin artması da peşinden gelmiştir. Birçok firmanın ihtiyaç duyduğu, bazı yüksek riskli ilerde bulunması zorunlu bir meslektir. Peki, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı kimdir?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sorumlulukları nelerdir? B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı ne kadardır? B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının çalışabileceği sektörler nelerdir? İşte B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı ile ilgili bilmeniz gereken her şey!
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, bulunduğu iş yerindeki risklerin tespiti, denetimi, raporlanması ve giderilmesi ile ilgilenen kişidir. 3 gruba ayrılan iş güvenliği alanı A, B ve C sınıflarından oluşmaktadır. B sınıfı, az tehlike veya tehlikeli iş alanlarını ifade etmektedir. Peki, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sorumlulukları nelerdir? B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı ne kadardır?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, bulunduğu iş yeri ile ilgili gerekli risk değerlendirmelerini yapar. Mevcut riskler için tedbirler alır. Bu riskleri tespit ettikten sonra yöneticilere bir rapor halinde sunum yapar. Düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırır. Bunun dışında yine periyodik bir düzen içerisinde risk değerlendirmeleri yapmaya devam eder.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sorumlulukları arasında, geçmişte gerçekleşmiş olan iş kazalarına yönelik önlemler almak da yer alır. Bir iş güvenliği uzmanı, olası tüm tehlikeleri öngörmeye çalışır ve yöneticiler ile birlikte bunları onarır.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, iş güvenliği için eğer önerdiklerinin yerine getirilmediğini görürse şikâyette bulunabilir. Bu şikâyetini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına iletir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Görevleri
İşyerlerinde B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının birçok görevi bulunmaktadır. Bu görevlerin başında rehberlik ve danışmanlık gelmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, görev aldığı işyeri ile ilgili risk değerlendirmeleri yaptıktan sonra çeşitli eğitimler hazırlayabilir. Bu eğitimleri çalışanlar ve yöneticilere sunarak, bilgilenmeleri sağlanabilir. Ayrıca yöneticiler için üstlenecekleri danışman rolü ile oluşabilecek tehditlerin önüne geçmeye çalışılır.
Risk değerlendirmeleri yapmak, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının en önemli görevidir. Tüm çalışmaları ve eğitimleri bu risk değerlendirmeleri aracılığıyla ortaya çıkmaktadır. Verimli ve düzenli periyotlar ile yapılan risk değerlendirmeleri oldukça önemlidir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, ilgili tüm birimler ile gerekli kontakları kurarak iyi bir iletişim içinde olmalıdır. Bunun nedeni, risk değerlendirmeleri sonucu tehlikeleri engellemek için hızlıca çözüm üretmektir. Bu çözümleri de ilgili birimler aracılığıyla yerine getirerek güvenli bir iş ortamı hazırlanır. Peki, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur? B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşları ne kadardır?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için bazı şartlar mevcuttur. Bu şartlar genel olarak şunlardır:
– C Sınıfı İş Güvenliği sertifikasına sahip olmalı,
– C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak minimum 3 sene boyunca çalışmış olmalı,
– Mimarlık ve mühendislik fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmalı,
– İşyerinde düzenleyeceği rapor ve eğitimlerin sunumu için gerekli sözlü ve yazı becerilerine sahip olmak, kendini ifade edebilmek,
– Erkek adaylar için askerlik tecili olmak, muaf olmak veya ilişiği bulunmamak gibi birçok şart vardır.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitim Başvuru Şartları
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikası almak için belli bir eğitim almak gerekir. Bu eğitimlere de herkes katılamaz. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı temel eğitimi için başvuru şartları şunlardır:
-C Sınıfı İş Güvenliği sertifikasına sahip olmak,
-C Sınıfı İş Güvenliği sertifikası ile en az 3 yıl boyunca çalışmak ve bu çalışma düzenini belgeleyebilmek,
-B Sınıfı iş güvenliği sertifikası alabilmek için öncelikle B sınıfı iş güvenliği sınavından başarılı olmak,
-İş sağlığı ve güvenliği bölümünde yüksek lisans veya doktora gibi programları tamamlamış mühendislik veya mimarlık fakültesi mezunları,
-Son olarak iş güvenliği ve sağlığı alanlarında denetimci olarak görev almış kişiler ve bu görevleri belgeleyebilenler B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi alabilir.
Ayrıca bakanlıklara bağlı kurumlarda iş güvenliği ve sağlığı alanında görev almış kişiler de bu temel eğitimlere başvurabilir. Bu çalışma düzeninin de belgelenmesi gerekmektedir. Peki, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşları ne kadardır? B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı iş imkânları nelerdir?
2021 B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, A sınıfına oranla daha az ve C sınıfına oranla daha fazla maaş almaktadır. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2021 itibari ile ortalama 5500 TL ile 7000 TL arası maaş almaktadır. Bu maaş aralığı B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının deneyim ve tecrübelerine göre değişebilmektedir.
Mesleğe yeni başlayan bir B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ise genellikle 3500 TL ile 5000 TL arası bir maaş alabilmektedir. Mesleğinde ve alanında gittikçe uzmanlaşan kişilerin maaşları 10000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının Çalışabileceği Sektörler Nelerdir?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının alanı az tehlikeli ve tehlikeli sayılabilecek işlerdir. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı gibi çok tehlikeli ve yüksek riskli iş yerlerinde çalışamazlar. Yüksek riskli iş yerlerinde çalışabilmek için A Sınıf İş Güvenliği Uzmanı olmak gerekmektedir.
Yani B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları, az tehlikeli ve tehlikeli sayılan birçok iş yerinde çalışabilmektedir. Bu da oldukça geniş bir iş alanını ifade etmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları bu alanlarda kendilerine iş bularak güzel bir maaş ile çalışabilirler.