İletişimde dinleme nedir? Dinlemek sadece susmak ve karşıdaki kişinin iki dudağı arasından çıkan sözcükleri tepki vermeden beklemek midir? Dinlemek iletişim için neden önemlidir? İletişimin hayatımızdaki yeri nedir? Dinlemenin amacı nedir? Bu soruların yanıtını sizlere kısaca vermeye çalışacağız.
İletişimde dinleme nedir ?
İletişimde dinleme duyguların, bilgilerin ve var olan düşüncelerin kaliteli paylaşımıdır. Etkili bir iletişimin ilk adımı ise dinlemektir. Konuşmacıyı dikkatle dinlediğimizi ise beden dilimizle ifade etmeli, iletişim içinde olduğumuzu belli etmeliyiz. Tüm ilişkilerin temelini oluşturan dinleme, daha bilinçli bir toplumun temel yapısını oluşturmaktadır. İletişimlerin bir çoğunda oluşan kopukluk, etkili dinlemenin var olmadığı durumlarda devreye girmektedir. Kişiler arası etkili iletişim için dinlemenin önemli tüm toplumbilimciler, uzmanlar ve psikologlar tarafından önemle vurgulanmaktadır.
İletişimde dinlemenin önemi
İletişim dinleme ile başlar ve bir çok yanlış anlaşılmaları, kopuklukları düzenleyici görevi üstlenir. Dinlerken konuşmacı ile göz göze gelmek, iletişimi daha güçlü kılacaktır. Konuşmaları, bizlere yönelen soruları ve anlatımları yüzeysel ve anlamak istediğimiz değil, anlatılanı anlayarak dinlemeliyiz. İşte etkili dinlemenin püf noktalarından bir tanesi de burada çözümlenmiştir. Dinlemenin erdemine ulaşan insanlar, bilgiye sayalı konulur ve asla boş konuşmazlar. Daha çok bilirler, daha çok öğrenirler ve onların konuştukları her konuda öğrenilecek bir şeyler vardır. Dinleme eksikliğinin getirdiği zararları, zaman zaman hepimiz yaşarız. Sağlıklı bir aileye bakıldığı zaman, etkili bir iletişim içinde olduklarını, bireylerin birbirlerini gerçekten saygı ile dinlediklerini görebiliriz. Bunun aksi düşünüldüğü zaman eşimizle, çocuklarımızla, anne ve babamızla, arkadaşlarımızla iletişimimizi kopartan nedenler arasında, dinleme eksikliği olduğunu fark edebiliriz.
İletişimde dinlemenin amacı nedir
İletişimde dinlemenin amacı anlatılanı doğru anlamaktır. Tarafsız ve objektif bakabilmek için, gerçekten iyi bir dinleyici olmak gerekmektedir. Dinlerken sonuca odaklanmak, anlatılmak isteneni katıksız anlayabilmek için, neden ve sonuç ilişkilerinin arasındaki bağı kurmak gerekmektedir. Dinleyen insanlar, daha hoşgörülü ve yardımsever olabilir, empati kurabilir, atacağı adımları değerlendirir ve en önemlisi insanlara verdiği değeri beden diliyle anlatabilir. Dinlemeyi bilen ve konuşmacı sözünü bitirdikten sonra objektif yorum yapabilenler, her zaman güven duyulan kişiler olmayı başarmışlardır.
Diğer arama sonuçları:
- dinleme nedir
- dinlemenin önemi
- iletişimde dinlemenin önemi
- dinlemek neden önemlidir
- İletişimde dinleme
- dinlemenin önemi nedir
Harika tesekkür ederim
Rica ederiz sevgili okuyucumuz. Beğenmeniz bizi de mutlu etti…