Besin zehirlenmesi hemen herkesin yaşayabileceği sindirim sistemiyle ilgili oluşan rahatsızlıklardır. Bu zehirlenmeyi meydana getiren oluşumlar mikroorganizmalar bakteriler olmaktadır. Belirtileri ishal, kusma, bulantı ve şiddetli karın ağrısı şeklinde seyreder. Özellikle yaz aylarında tüketilen besinlere çok dikkat edilmektedir. Besin zehirlenmesine yol açan gıdalar ve nedenleri nasıl ekarte edebilir ve sağlığımızı nasıl koruyabiliriz. Besinler yoluyla bulaşan ve özellikle kalmış yiyecekler, dışarıda bulunmuş ve bozulmuş gıdalar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Özellikle toplu alanlarda yaşanılan besin zehirlenmeleri salgın olarak insanları olumsuz etkilemektedir. Bazıları hafif olsa da, bazı zehirlenmeler çok şiddetli ağrılara neden olmaktadır.
Besin zehirlenmesi sadece bozulmaya yüz tutmuş ve kalmış gıdalarla değil, yüzde yüz pişmemiş et ve tavuk yoluyla da geçebilmektedir. Özellikle tavuğun tamamen pişmiş olarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi halde şiddetli zehirlenmelere ve daha ağır vakalara kadar gidebilmektedir. Yüksek sıcaklıkta uzun süreli kalan besinlerin çabuk bozulma ve bakteri üretme gibi özellikleri bulunmaktadır. Et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmayan sebze ve meyvelerden de az miktarda zehirlenmeler görülür. Bir kaç sürebileceği gibi, bir kaç haftalık tedavi de vakalara göre değişim gösterebilir. Zira bakterilerin besinlere göre değişim yaşayan kuluçka süreleri değişim göstermektedir. Bu sebeple +4 derecenin altındaki sıcaklıklarda besinlerin saklanması ve çok korunaklı olması gerekiyor. Ayrıca besinin çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiği de önemli bir detaydır. Belli bir sıcaklıkta çözülüp tekrar üreyen bakteriler, bu anlamda sağlığı ve hayatı tehdit eden önemli bir unsur taşımaktadır.
Besin zehirlenmesi bir diğer nedeni de son kullanma tarihinin geçtiği ürünleri kullanmak olmaktadır. Ürünleri tüketirken bu özelliğini kontrol edip tüketilmesi bu riski engelleyecektir. Özellikle çocukların ve yaşlıların normal kişilerden daha çabuk ve ağır besin zehirlenmesine maruz kalmalarının nedeni, vücutta oluşan suyun daha az olmasından kaynaklanmaktadır. Sürekli devam eden ishal, kusma ve spazm derecesinde karın ve bağırsak ağrısı şikayetiniz varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmanız ve gerekli müdahaleleri yapmanız doğru olacaktır. Bu süreçte tedaviye eşlik ederken bol sıvı tüketmek ve yoğurt yemek tedaviye yardımcı olacaktır.
Besin zehirlenmesi bazı hijyenik kuralları önemli rol oynarlar. Çiğ balık, et ve tavuğu derin dondurucuda, suyunun akmayacağı şekilde saklayın. Bunların içinde en tehlikeli olan tavuk olduğu için, rafın en katına tavuğun koyulması önemli bir önlen olacaktır. Üstelik yüzde yüz pişmesi de besin zehirlenmesine yol açmayacaktır. Fakat az pişmiş bir tavuğu tüketmek son derece tehlikeli boyutlara yol açabilir. Aynı şekilde besinlerin çözülüp yeniden dondurulması, üzerinde var olan bakterilerin yayılmasını ve tekrar çözüldükten sonra zehirlenmelerin oluşabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca hijyenik kurallara gelince, besinleri tüketmeden önce mutlaka ellerin yıkanması, aynı şekilde çiğ sebze ve meyvelerin de bol suda yıkanmaları ve mümkünse, sirkeli suda birkaç dakika bekletilmesi faydalı olacaktır.