Dizanteri Nedir?
Dizanteri; ishale sebep olan, bakteri, parazit ve virüslerin neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir hastalıktır. Hafif olan vakalar, 4 veya 8 gün sürerken ağır yaşanan vakalar 3-6 hafta arasında sürebilir ve bu süre içinde başkalarına da bulaşabilir.
Dizanterinin belirtileri şunlardır;
- Karında şişlik oluşması
- Şiddetli ishal yaşama
- Kusma veya yalnız mide bulantısı
- Karına kramp girmesi
- Çok sık susama hissi
- Gaz sancısı oluşumu
- Cilt ve ağız kuruluğu
- İştahsızlık yaşama
- Dilde şişme oluşması
Dizanterinin oluşma sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
- İnsan dışkısı bulaşan besinlerin tüketilmesi
- İçme suyuna kanalizasyon suyunun karışması
- Karasineklerin dışkının üzerine konup daha sonra insanlara yaklaşması
- Dizanteri olan kişiyle cinsel ilişkiye girme
- Hijyensiz ortamlarda yemek yeme
Nasıl Tedavi Edilir?
Dizanteri hastalığının tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Doktorların yazdığı ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Bu dönemde bol bol dinlenmek ve sıvı alımını artırmak gerekmektedir.
Amip Hastalığı
Amip hastalığı, tek hücreli bir amip parazitinin vücutta oluşturduğu enfeksiyondur. İnsanların kalın bağırsağında yaşayan bu parazit, her yaşta görülebilir.
Enfeksiyonun insanlara geçmesi dışkı bulaşmış besinler yoluyla olur. Hijyenik koşulların düzgün olmadığı toplumlarda daha fazla görülür. Enfeksiyon, kan yoluyla karaciğere de bulaşabilir. Yumuşak dışkı yapma, mide ağrısı çekme en yaygın belirtisidir. Daha şiddetli vakalarda dışkıda kan görme, ateş ve kusma da görülür. Karaciğere bulaştığı zamanlarda karnın sağ üst kısmında ağrı ve ateş görülür.
Tedavide en etkili yöntem antibiyotik kullanımıdır.