0

İshal Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

İshal dünya üzerinde ölümcül olarak addedilen hastalıklardan biridir. Normal olan dışkının yumuşak, sulu, sık, ağrılı, koyu veya açık renkli olması durumudur. Sağlıklı yaşamı tehlikeye atan bakterilerin vakit kaybetmeden vücuttan atılması gerekmektedir. Fakat ishal çoğu zaman pek ciddiye alınmamaktadır. Bilindiği üzere insan vücudunun %70′ ini su oluşturmaktadır. İshal sürecinde yaşanan sıvı kaybı nedeniyle bu miktar ciddi oranda azalma göstermekte, vücut dengesini bozmaktadır. İshal olan bir insanın günlük yaşadığı su kaybı 13 litre olmaktadır. Bir gün içinde 3 defa’ dan fazla olmak üzere dışkılama yaşıyorsanız, Dünya Sağlık Örgütü bu durumu ishal olarak algılamanızı ve acilen önlem almanızı söylüyor. İshal iki şekilde oluşum göstermektedir. Kronik ve akut olmaktadır. Akut ishal bakteriyel ve viral bir hastalığın sonucu meydana gelir. Özellikle yiyeceklerden kaynaklanan, seyahat edenlerde bakterilere maruz kalan ishal çeşididir. Birkaç gün sürer ve tedavisi kolaydır. Kronik ise en az dört hafta sürerek ciddi bir sıkıntı yaşanmasını sağlar. Bağırsak enfeksiyonu yaşanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

İshal Belirtileri Nelerdir?

*Gevşek ve sulu dışkılama

*Midede kramp ve şiddetli ağrı

*Dışkı renginin koyu veya açık olması

*Ateş

*Bulantı

*Halsizlik

*Şişkinlik

*Dışkıda kanama

İshal iki günden fazla bir süredir devam ediyorsa, ateş 39 dereceden aşağıya düşmüyorsa, şiddetli karın ağrıları ve kramplara maruz kalınıyorsa mutlaka bir hekim tarafından görülmesi gerekmektedir.

İshal Tedavisi Nedir?

Öncelikle ishale tanı konulması için bu belirtilerden çoğu veya tamamı görülmelidir. Fiziksel muayene, gaita testi, kan tahlili gibi yapılacak analizler kişinin ishal tedavisi için başlangıç olacaktır. Vücuttan ishal nedeniyle kaybedilen tuz, mineral ve su kaybının yeniden kazandırılması, var olan bağırsak bakterilerinin vücuttan atılması ve kişinin sağlıklı olması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bakteri veya parazit nedeniyle yaşanan ishal tedavisinde antibiyotik takviyesi yapılmaktadır. Sıvı takviyesi ile yapılan tedaviler. İshalin neden olduğu hastalığın tedavisine acilen müdahale edilmektedir.

İshale Yapılacak Alternatif Tedaviler

*Düşük lifli gıdalar. Patates, pirinç, yoğurt, kraker gibi besinler tüketilmelidir.

*Yağlı besinlerden uzak durmak

*Bol su tüketimi yapılmalıdır. Alkol, asitli içecekler, kafeinli içecekler alınmamalıdır.

kaynak: https://www.bakimsizkadin.com/ishale-ne-iyi-gelir-ishali-ne-keser-dogal-ishal-tedavisi.html

Sosyal Medyada Paylaş
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir