Kabızlık nedir?
Kabızlık bir çok kişinin çeşitli nedenlerden dolayı yaşadığı sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Kişiye göre değişim gösteren kabızlık tedavi edilebilir bağırsak rahatsızlıklarından biridir. Günlük düzenli olarak bağırsağın aktivite gösterememesi durumu kabızlıktır. Dışkılama sırasında ağrı ve tam boşaltım yapamama hissi, gün boyu sürecek bağırsak sıkıntılarının habercisidir. Her yaşta görülebilen kabızlık, kadın ve erkeklerle aynı düzeyde yaşanabilir. Kabızlık çok çeşitlidir ve birden fazla tetikleyici etkenin baskısıyla oluşmaktadır. Kronik olan kabızlık devamlılık haline gelerek sindirim sistemi bozukluğunu anlatmaktadır.Akut kabızlık ise gelişim süreci ile yaşanan, koşulların tetiklediği çeşitlerden biridir. Her iki durumda da kabızlık rahatsızlık verecektir. İlerleyen yaşlarda bağırsak tembelliği nedeniyle ve hareketsiz bir yaşam sürecinde de kabızlık tetiklenecektir.
Kabızlığın nedenleri
Kabızlık öncelikle beslenme alışkanlıklarının tetiklediği kabızlık, hareketsizlik ve stres sonucu ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Kabızlık kronik ve akut olarak iki şekilde incelenmektedir. Öncelikle kabızlığın neden olduğu sorunlar ele alınmalı, sonrasında tedavi sürecine gidilmelidir. Doğanın sunmuş olduğu bitkiler, meyveler ve sebzelerle kabızlık sorunu aşılamayacak sorunlar değildir. Birkaç gün süren kabızlıklar karında şişlik, sıkıntı, ağrı ve iştahsızlığı da beraberinde getirecektir. Uzun süren kabızlıklar sert ve zorlu dışkılamayı beraberinde getirecektir. Bu durum da basur hastalığına davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle öncelikle beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli, bol su içilmeli ve hareket sınırları genişletilmelidir.
Kabızlık doğal tedavisi
Kabızlık doğru besin çeşitleriyle tedavi edilebilecek rahatsızlıklardan biridir. Öncelikle bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkileyip harekete geçirebilen besin kaynakları tüketilmelidir. Gün içinde bol su içilmeli ve mutlaka egzersiz yapıp, sindirim sistemini harekete geçirmeliyiz. Kesinlikle asitli içecekler, fazla miktarda katı gıdalar, hazır besinlerde uzak durulmalıdır. Bağırsağı yumuşatacak posalı gıdalar, yulaflı ve lifli besinler bağırsağı yumuşatan gıdalardır. Kuru kayısı, incir, elma, yeşil yapraklı sebzeler, lahana, karnabahar ve brokoli kabızlık sorununu kısa sürede çözecek etkilere sahiptir. Yiyeceklerinizi çok fazla çiğneyin ve sindirim kolay olmasını sağlayın. Kabızlığınız ileri safhalara gelmiş ve birkaç gün süre ile devam ediyorsa, mutlaka saf zeytinyağı önerilmektedir. 1 yemek kaşığı zeytinyağını içip hemen arkasından bir bardak ılık su tüketmelisiniz. Kahvaltıya başlamadan önce bir bardak ılık su ile güne başlayın. Sindirim sistemini direk olarak harekete geçirecek, çok etkili yöntemlerden biridir.