Migren şiddetli baş ağrısı gösteren bir hastalıktır. Gündelik hayatı sekteye uğratan migreni tetikleyen bir çok unsurla gün içinde karşılarız. Peki migren nedir ? Migreni tetikleyen unsurlar nelerdir ? Migrenin tedavisi var mıdır ? Migren nasıl geçer ? Tüm bunları merak ediyorsanız biz de anlatmaya başlayabiliriz.
Migren nedir ?
Migren gündelik hayatı olumsuz etkileyen, iş ve sosyal hayatı sekteye uğratan şiddetli baş ağrısıdır. Gün içine yaşanılan stres, yorgunluk, uykusuzluk ve değişen hava şartları migreni tetikleyen unsurlar arasında bulunmaktadır. Sadece baş ağrısıyla sınırlı kalmayan, devamında kusma, bulantı, terleme bitkinlik şeklinde belirtiler vermektedir. Migren nöbetleri gelmeye başladığı zaman, sinyallerini de iletmeye başlayacaktır. Sinirlilik, enseden gelen sarsıcı ağrılar, aşırı halsizlik migrenin yaklaştığını anlatan belirtilerdir. Günlük hayatımızda yaşadığımız stres, beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, iklim veya hava değişimi, sert rüzgarlar, yakıcı güneşin etkileri ve uykusuzluk var olan migrene davetiye çıkarmaktadır. Migren atakları oldukça sancılı süreçlerdir ve bu durumda uygulayabileceğimiz tek bir tedavi şekli olmamaktadır. Sadece migreni önleyebilmek ve etkilerini azaltmak söz konusudur.
Migren tedavisi nasıl yapılır ?
Migren tedavisi öncelikle uyumak ve dinlenmektir. Doktorunuz dahilinde kullandığınız ilaçlarınızı alıp, sessiz ve sakin bir odada sadece sessizliğin sesini dinleyip uyumak, migren ataklarını hafifletecektir. Migren atağı sona erdikten sonraki gün enerjinizi minimum seviyede hissedebilirsiniz. Bu süreçte bedenen ve zihnen dinlenmeye ihtiyacınız olacaktır. Migrenin genel bir tedavisi olmamakla birlikte, tetikleyici nedenlerden uzak durmaya çalışmak, onun sevmediği oluşumlardan kaçarak daha kontrollü olabilmek faydalı olacaktır.