Panik atak nedir? Belirtileri nelerdir? Panik atak tedavisi var mıdır? Nöbet biçiminde aniden ortaya çıkarak, endişe ve korku gibi duygu durumlarını ortaya çıkaran bir rahatsızlıktır. Peki panik atağı tetikleyen unsurlar nelerdir?
Panik atak nedir?
Panik atak psikolijik bir durumdur ve çeşitli sıkıntıları beraberinde getirir. Panik atak duygu durumunda tamamen olumsuz ve negatif düşünceleri çağırarak, olabilecek tüm kötülüklerin olacakmış gibi hissine kapılmaktadır. Ciddi bir kaygıdır ve kişilerin hayatını olumsuz yönde sekteye uğratır. Yaklaşık 30 dakika gibi bir sürede hislerde değişim görünmeye başlayarak, olumlu yönde değişim yaşanmaya başlanır. Atak nöbetlerinde kişide titreme başlar ve sonrasında yorgunluk ve bitkinlik devreye girmeye başlar.
Panik atak belirtileri nelerdir
Panik atak yoğun çarpıntı, titreme, kalbin ve nabzın sert atması, nefes almada güçlük çekme, boğulacakmış hissi, nefes darlığı ve göğüs sıkışması dikkat dağınıklığı, odaklanma zorluğu, ölmekten korkmak, vücutta uyuşma belirtiler kendini göstermektedir.
Panik atak tedavisi
Panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır ve en önemlisi bu süreçte kişilerin farkına varıp kendi kendilerini telkin etmeleridir. Çok eski bir yöntem olan kese kağıdına üflemek ve kısa süreli nefesler alıp vermek faydalı olacaktır. Bu süreçte sizi üzen negatif yorumlardan ve özellikle tartışmalardan uzak durmalısınız. Kafeinli içecekler ve sigara da panik atağı tetikleyen ve tedaviyi zorlaştıran unsurlardan biridir. Nöbet geçene kadar uzanın ve gözlerinizi kapatıp olumlu şeyler düşünmeye çalışın.