Egzama bir çok iç ve dış faktörün tetiklemesiyle deride oluşan hastalıktır. Deri oldukça hassastır dışarıya ve içeriye karşı sınır vazifesi yapar. Stres hayatı her anlamda olumsuz yönde etkileyerek, fiziksel ve ruhsal sıkıntılara davetiye çıkarmaktadır. Başta stres olmak üzere psikolojik rahatsızlıklar derinin hasar almasını tetikler. Dermotolojik hastalıklarda özellikle 40 yaşlarından sonra, strese bağlı hastalıklar gündeme gelebilir. Bu hastalıkların başında stres egzaması varlığını gösterecektir. İş ve sosyal hayatın getirdiği yükümlülük stres, tetikler. Stres adeta hayatın bir parçası olmuştur ve aniden gelişmeye başlar. Alerjiye dayalı egzama tipi de ikinci egzama çeşididir.
Stres egzaması belirtileri
Egzamanın bulunduğu bölge kaşınır ve kızarmaya başlar. Egzamalı bölge su toplar. Deri kaşıntıya bağlı olarak kanama yapar ve ağrıya neden olur. Egzama vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir ve bulunduğu derinin rengini değiştirebilir. Deri çatlaklarından gelen mikroplar deri yüzeyine yayılabilirler.
Stres egzaması tedavisi
Stres egzaması oldukça çabuk gelişir ve ne zaman belireceği belli olmaz. Egzamayı tetikleyen nedenler ortadan kalkmayacak olsa da, egzamanın tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmeyen egzamalarda hasar bırakacak bir etken oluşabilir. Egzama şiddetli kaşıntı yaptığı için kaşınan bölge sürekli tahriş olacaktır. Mümkün olduğu kadar doktorunuzun verdiği tedavi yöntemini uygulayıp egzamalı bölgeleri kaşınmamaya dikkat edin. Stres egzamasında mümkün olduğu kadar güneş etkilerinden korunmanız, size stres yaratan ortamlardan ve kişilerden uzak durmanız faydasını gösterecektir. Ayrıca deniz suyunun egzamaya çok iyi geldiği de bilinmektedir. Bol miktarda taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermelisiniz. Kahve, çay ve sigara egzamayı tetikleyen unsurlar arasındadır.
Diğer arama sonuçları:
- stres egzaması
- kahve egzamayı tetikler mi