Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin kurucusudur. Her yıl 10 Kasım bize Ulu Önderimizin aramızdan ayrılışının acı ve ızdırabını bir kez daha yaşatır. Atamız son nefesini verdiği andan itibaren, 7’den 70′ e herkes derin bir kederin içine gömüldü.Aynı Devletin ilk Cumhurbaşkanıdır. Annesi Zübeyde Hanım, Babası Ali Rıza Efendidir. Atatürk 1881 Yılında Selanik’ de doğmuştur. Ulu önderimiz çocukluğu ve hayatı boyunca lider kişiliğini hep hayatına yansıtmıştır. Kendini ve hayatını Yüce Türk Milletine adayan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 saat dokuzu beş geçe aramızdan derin bir yas bırakarak ayrılmıştır. Atatürk çok güçlü bir Devlet adamıydı. Ulusuna ve Vatanına çok bağlı Vatanperver bir liderdi. Aydın fikirlere sahip, yaşamı boyunca hiçbir yenilgiyi kabul etmemiş, ümitsizliği aklına bile getirmemiş, Ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine taşımış güçlü bir kişilik olarak gönüllere taht kurmuştur. Sadece Türkiye değil, Tüm Dünyanın hayran kaldığı Mustafa Kemal Atatürk Türk Ulusuna kendini adamış Devlet adamı idi.
Ulu Önder Atatürk’ ün vefatı sonrasında Millet karanlığa gömülmüş ve yasa boğulmuştur. Milli yas ilan edilen Önderimizin vefatı tüm Dünya’ da acı ve kederle anılmıştır. Bizler Ulu Önderimize manevi bağımlılığımızı sunmak için, her yıl 10 Kasım saat dokuzu beş geçe Atamızı anarız. Her Ulusun kendi kahramanı vardır. Bizim kahramanımız ise Ulu Önder Atatürk’ tür. Atatürk’ü sevmek için öncelikle onu anlamak gerekmektedir. Fikirlerini, ruhunu, düşüncelerini anlayıp paylaşarak onun varlığını devam ettirmeliyiz. Atatürk her zaman ileri görüşlü oldu ve Ulusuna da bu düşünceyi aşıladı. Her zaman en iyi olmayı hedefleyen ve bu konuda başarılı olan önderimiz imkansız kelimesini hiçbir zaman kabul etmedi.
Ulu Önderimizi anlamak için onun gibi düşünmek gerekmektedir. Yurtseven ve onun ilkelerine sahip çıkan Türk Milleti olarak, her yaslı 10 Kasım gününde genel yas ilan edip Atamızı anarız. Bayraklar yarıya iner, 4 dakikalık saygı duruşunda Atamızı minnet ve şükranlarımızla anarız. 10 Kasım saat dokuzu beş geçe trafikte seyir halinde olan araçlar durur ve kornalarını çalar. Anma törenlerinde Anıtkabir ziyaret edilir ve Başkent Ankara’ da resmi tören yapılır. Her yıl 10 Kasım tarihi Türk Milletinin yüreği ağlar ve Atatürk’ ün parıldayan aydınlık ışığı onurlu yaşamanın minnetiyle omuzlarımızda durur. Ulu Önder Atatürk’ e ithaf ederek yüreğimizden şelale gibi akan 10 Kasım temalı şiirler ve türküler okunur. Atatürk’ ü sadece bu tarihte değil, her an anmalıyız. Işığıyla bizleri karanlıktan çıkardığı için minnetlerimizi sunmalıyız.
Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde vefat ettiği zaman, cenazesi Ankara’ da Etnografya müzesine getirilmiştir. Atamıza değer bir mezar yapılabilmesi için, Uluslararası bir proje başlatılmıştır. Yarışmada Türk Mimarları Emin Onat ile Orhan Arda’ nın Anıtkabir projeleri kazanmıştır. 1945 tarihinde başlayan proje, 1953′ de tamamlanmıştır. Atamızın naaşı 10 Kasım 1953 günü ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’e nakledilmiştir.
Atatürk hastalığını sonuna kadar sağlıklı günlerinde olduğu gibi, yaşamaya devam etmiştir. Güçlü ruhu bedenine yansıyor, Milletinin karşısında her zaman metaneti korumuştur. Zayıf düştüğü halde fikren ve bedenen kuvvetini korumaya çalışıyordu. Hastalığının önemini biliyor olmasına rağmen, hiçbir üzüntü ve sarsılma yaşamamıştır. Her zaman ileri görüşlü, sağlam karakterli, Milletine düşkün bir Devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk İstanbul Dolmabahçe Sarayın da son defa mavi gözlerini ebediyen kapattı.