Zamanı öğrenmeye ihtiyaç duyan insanlar bu nedenle çaba sarf etmişlerdir. Bunun sonucu olarak 5000 yıl önce Mısırlılar tarafından zamanı ölçme olarak kullanılan ilk takvim bulunmuştur. Takvim zamanı günlere, aylara ve yıllara ayıran en doğru yöntemdir. İnsanlar zamanı ölçerken Güneş ve Dünya’ yı araç olarak kullanmışlardır. Dünya’ nın kendi etrafından bir defa dönerken geçirdiği zaman gündür. Ay’ nın Dünya’ nın etrafında tam bir dolanım yapması ayı belirler. Dünya’ nın Güneş’ in çevresinde tam dolanması sırasında geçen zamana ise yıl denilmektedir. Her toplum kendine özgü bir takvim oluştururken, buldukları takvime, kendi yaşamlarını en çok etkileyen olayı başlangıç yapmışlardır.
-Romalılar Roma Şehrinin kuruluşunu esas almışlardır. ( M.Ö 753)
-Hristiyanlar Hz. İsa’ nın doğumunu başlangıç olarak kabul etmişlerdir.
-Müslümanlar Hz. Muhammed’ in Mekke’ den Medine’ ye göçünü ( M.S 622- Hicret) esas alarak takvimlerine başlangıç olarak kabul ettiler.
Türklerin kullandıkları takvimler
On iki hayvanlı Türk takvimi
Sıçan yılı, öküz yılı, pars yılı, tavşan yılı, timsah yılı, timsah yılı, yılan yılı, at yılı, koyun yılı, maymun yılı, tavuk yılı, köpek yılı ve domuz yılı olarak Hun, Göktürk ve Uygur Türkleri tarafından kullanılmıştır.
Hicri Takvim
Hicri takvim ay yılını esas almıştır. Hz. Muhammed’ in Mekke’ den Medine’ ye göç ettiği ( Hicret) M.S 622 yılıdır. Ramazan, mevlidler ve dini günler bu takvime göre belirlenmektedir.
Rumi takvim
Osmanlı Devletinde resmi işlerde kullanılan takvimdir. Miladi takvim ile 585 yıl fark aralığı vardır. Güneş yılını kabul eder.
Miladi takvim
Güneş yılını esas alır. Hz. İsa’ nın doğumunu başlangıç “ Milattan Sonra” kabul eder. 1 Ocak 1926 yılı9ndan beri günümüze kadar kullandığımız takvimdir. Miladi takvimi gündelik hayatta duvar, cep, masa ve denizci takvimi olarak kullanıyoruz.
Diğer arama sonuçları:
- takvimler nasıl ortaya çıkmıştır
- takvim nasıl ortaya çıkmıştır
- takvimler nasil ortaya cikmistir turklerin kullandigi takvimler nelerdir