Bu yazımızda sizlere takvim çeşitleri hakkında bilgiler vereceğiz. Buna göre takvim çeşitleri, miladi takvim, hicri takvim ile ilgi bilgiler hazırladık. Bilindiği üzere uygarlık ilerleme gösterdikçe insanlar yeni buluşlar yapmaya başladılar. Yaz-Kış, Gece-Gündüz ile ilgili kavramlara eriştiler. Ay, yıldız ve güneş kavramlarını incelemeye başladılar. Buna göre zamanı dilimlere ayırdılar. Bu dilimler gün, hafta, ay ve yıl gibi zaman dilimleri takvim oluşumuna neden oldu.
Miladi Takvim
Miladi takvim güneş yılına göre düzenlenmiştir. Güneş yılı, Dünya’ nın güneş çevresinde tam bir dönüş yaptığı zamandır. 365 gün 6 saattir. Ülkemizde 1 Ocak 1926 yılında geçilen takvim olmaktadır. Ayrıca Hz. İsa’ nın doğumundan sonraki tarihler M.S (Milattan Sonra) olarak yazılmaktadır. Hz. İsa’ nın doğumundan önceki tarihler ise Milattan Sonra (M.S) olarak yazılmaktadır. Miladi takvimde, olayların tarihleri takvimin başlangıcına göre yazılmaktadır.
Hicri Takvim
Hicri takvim düzenlenmesinde ay baz alınmıştır. Yani ay yılına göre düzenlenmiştir. Buna göre hicri takvim Ay’ ın Dünya’ nın çevresinde 12 defa dönüşü için geçen zaman ay yılı olmaktadır.
Tarihte Zaman
Bilindiği gibi tarihi yaşanmış olaylara kesinlik kazandırmak için zamanın belirtilmesi gerekir. Tarihte zaman ilk olarak gün, ay ve yıl olarak belirlenir. Buna göre zaman bilimine kronoloji denilmektedir. Tarihi zaman ve olayların kesin olarak bilinmediği durumlarda yüzyıl kullanılır.